Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 36 Next »

Resource (som alle ressurser arver fra)

(Se her for forklaring av elementer som kan benyttes på Helsenorge for alle typer FHIR-ressurser: Felles for alle FHIR ressurser (Resource) )

  • id: Dette er ressursens ID. Dersom denne er angitt på en ressurs, kan ressursen aksesseres direkte på Helsenorge gjennom å inkludere id’en i URL'en på de REST-API’er som tilbys. Skal være en GUID dersom satt. Hvis ikke satt, generer Helsenorge en GUID. Bør benyttes av ekstern aktør nå denne benytter FHIR API’er på Helsenorge. Kan benyttes ved meldingsbasert integrasjon. Eks:

  • Metadata.Security - Tjenesteområde: Skal alltid være med. Eks:

  • Metadata.Security - Sensitiv avsender: Kan være med og skal være med dersom avsenders navn/identitet anses som personsensitiv . Eks:

  • Metadata.Tag - Innholdstype: Er normalt ikke med. Eventuelt behov for å ha denne med samt hvilken verdi som skal settes må avklares med kontaktperson på NHN. Eks:

  • Metadata.Tag - Videreformidling: Kan være med dersom man ønsker at en oppgave skal formidles i fysisk post til innbygger dersom innbygger ikke er digitalt aktiv på Helsenorge. Eks:

  • Contained: Requestor vil alltid være en "Contained Resource" som refereres til i FHIR task. Her skal kontaktdetaljene der innbygger kan henvende seg ved spørsmål angis. Eks:

  • Extension: Dersom det (i sjeldne tilfeller) skulle være behov for å ha et annet tidspunkt for “dead-line” for utførelse av en task enn det som er angitt som frist for utførelse, kan dette angis i en Helsenorge spesifikk extension (se under).

Ressursens profil (Task)


identifier (mandatory): Unik identifikator som identifiserer denne oppgaven. Benyttes som forretnings-referanse mellom Aktør og Helsenorge. Alle andre ressurser som som “oppstår” som følge av denne oppgaven vil være relatert til oppgaven gjennom referanse til denne identifikatoren. Identifikatoren skal være globalt unik og være av type GUID. Eks:

instantiatesUri (conditional): Skal benyttes for å peke til eksterne skjemautfyllere dersom oppgaven er av type Questionnaire. Dvs. dersom en oppgave av type skjema skal utføres i en annen skjemautfyller enn den som finnes på Helsenorge. Dette skal være en full URL med nødvendige parametere slik at ekstern utfyller kan utføre oppgaven.

status (mandatory): Status på oppgaven i henhold til FHIR kodeverk.

Vi benytter dette som følger, og følgende tilstander er implementeres i Oppgavevertikalen vår:

  • requested: Dette er verdien som eksterne skal sette når de sender en oppgave til oss. I Oppgave vertikalen tolkes dette som "Ikke utført"

  • on-hold: Dette er en tilstand som noen av de vertikaler der oppgaven utføres kan ha. I Oppgave vertikalen tolkes dette som "Påbegynt"

  • completed: Dette er tilstand når oppgaven er ferdigstilt. I oppgave vertikalen tolkes dette som "Utført"

intent (mandatory): Hensikt med oppgaven i henhold til FHIR kodeverk. Normalt benyttes “proposal

priority (optional): Hvor mye det haster. Dersom ikke angitt, blir denne satt til "routine" som default på Helsenorge. Det benyttes standardiserte regler knyttet til varsling og påminnelser på Helsenorge basert på verdien her.

description (mandatory): En tekstlig beskrivelse av oppgaven som vises til innbygger. Bør gi en kort forklaring av oppgavens formål og innhold, og gjerne også noe om hvem som eventuelt får resultatet av utført oppgave. (Dette siste er spesielt relevant for skjemaoppgaver).

focus: Dette er en beskrivelse av ressursen som skal modifiseres når oppgaven utføres. Her skal det beskrives hva slags ressurs som skal håndteres/modifiseres. Normalt skal det også beskrives hvilken ressurs, av aktuell type, som skal modifiseres ved å angi en identifikator for denne slik den er definert på Helsenorge.

Ressursens identifikator skal alltid benyttes med unntak av tilfellet der oppgaven er av type skjemaoppgave (Questionnaire) og det benyttes ekstern skjemautfyller. (I slikt tilfelle er ressurs ID’en en del av instantiatesUri).

focus.type (mandatory): Type ressurs. (Så langt støttes kun "Consent" og "Questionnaire")

focus.identifier (conditional): Identifikator for en ressurs av aktuell type. Benyttes alltid bortsett fra ved ekstern skjemautfyller.

focus.display (mandatory): Dette benyttes som tittel på oppgaven

  • Eksempel på samtykkeforespørsel:

  • Eksempel på skjemaoppgave, der Helsenorge sin skjemautfyller benyttes:

    • Der man refererer til et blankett nummer i skjemakatalogen. Et blankett nummer kan inneholde flere instanser, f.eks. for forskjellige språk. Innbygger velger da først språk i skjemautfyller.

    • Der man refererer til en bestemt instans av et blankettnummer.

  • Eksempel på skjemaoppgave, der ekstern utfyller benyttes:

  • Eksempel på ekstern oppgavehåndtering, der arbeidsflyt for oppgaven skjer utenfor Helsenorge

    <focus>
    	<type value="Task"/>
    	<!-- Merk at oppgavens identifier ikke er med i "focus" dersom ekstern oppgavehåndtering benyttes. -->
    	<display value="Kartlegging av pasientens vurderinger i forbindelse med (...)"/>
    </focus>

authoredOn (optional): Tidspunkt når oppgaven ble laget. Dersom ikke angitt settes denne av Helsenorge til det tidspunkt oppgaven ble mottatt.

lastModified (optional): Tidspunkt når oppgaven sist ble endret. Vil typisk være når status endres, dvs. når den er fullført. Settes av Helsenorge.

requester (mandatory): Den som  ber om at oppgave utføres. Vi referer her til en organisasjon med kontakt detaljer. Organisasjonen inkluderes som en såkalt "contained ressurs". Eks: 

owner (mandatory): Den som "eier" utførelsen av oppgaven. I vårt tilfelle er dette alltid pasienten dvs. innbygger. Skal angis med innbyggers fødselsnummer. Eks:

restriction (mandatory): Denne skal benyttes for å angi når oppgaven skal utføres, dvs. svarfrist. Eks:

Dersom man ønsker at innbygger ikke skal kunne påbegynne oppgaven før et bestemt tidspunkt, kan "period" utvides med et "start" element. Eks: 

Det er også laget en egen Helsenorge extension til restriction som er kalt "deadline" (ref: https://github.com/helsenorge/helsenorge-fhir/blob/master/StructureDefinition/hn-task-deadline.structuredefinition-extension.xml  ). Denne er mulig å bruke dersom man har en svarfrist, men det skal være mulig å utføre oppgaven etter dette tidspunkt. Dersom denne benyttes, må det i "description" ligge en forklaring på dette forholdet som er forståelig for innbygger. Eks:

input: Denne benyttes ikke for håndtering av workflow objektet Task. Her kan avsender legge til parametere som eventuelt behøves under selve oppgaveutføreselen. Det vil avhenge av type oppgave om slike input parametere er med eller ikke. Dette er dokumentert her: Task.input for forskjellige oppgavetyper

  • No labels