/
Oppgaver til innbygger

Oppgaver til innbygger

Innledning

Helsenorge har en generell løsning der aktører kan formidle oppgaver til innbygger, når de forventer eller ønsker at innbygger utfører en aktiv handling. Dette kan være oppgaver innbygger oppfordres til å gjøre som del av et behandlingsløp eller andre aktiviteter i forbindelse med f.eks undersøkelser, forskning og annet administrativt knyttet til helseforvaltningen.

Alle oppgaver har følgende basisfunksjonalitet som er felles:

  • Innbygger blir varslet om at det er kommet ny oppgave på Helsenorge

  • Etter pålogging ser innbygger at det er kommet en ny oppgave, og kan gå direkte til denne oppgaven for å se og forstå oppgavens innhold og hvem som har gitt oppgaven, samt funksjonalitet for å utføre den

  • Alle oppgaver har en frist for utførelse. Innbygger kan se denne

  • Dersom innbygger ikke utfører oppgaven får innbygger påminnelse om oppgaven når fristen nærmer seg.

    • Avhengig av type oppgave vil innbygger kunne slå av slike påminnelser

Alle oppgaver er modellert som ressursen FHIR Task - Oppgave. Slike oppgaver kan sendes til innbygger både gjennom API-funksjon (REST FHIR API) eller som en melding (AMQP).

Type oppgaver som (så langt) støttes på Helsenorge

For å kunne tilby oppgaver til ulike formål er det definert flere oppgavetyper. Oppgavetypene oppfører seg forskjellig og har forskjellig funksjonalitet utover basisfunksjonaliteten tilpasset oppgavetypens formål.

Følgende oppgavetyper kan formidles til innbygger avhengig av hvilket behov det er som skal løses gjennom oppgaven som blir sendt ut:

  1. Skjemaoppgave - Når du ønsker at innbygger skal fylle ut opplysninger i et digitalt skjema slik at disse opplysningene kan sendes inn og brukes videre av behandler, administrativt personell, helseforetaket, forskningsprosjektet el. slik at de har nødvendige opplysninger for å gjøre sin «jobb» på en god måte.
    Skjemaoppgave er beskrevet her: https://helsenorge.atlassian.net/wiki/x/AQCepw
    Skjemaløsningen på Helsenorge er beskrevet her: Digitale Skjema

  2. Samtykkeforespørsel - Når du ønsker at innbygger skal samtykke til noe. Dette kan f.eks være samtykke til å delta i et forskningsprosjekt, samtykke til utprøvende behandling, samtykke til at helseopplysninger utleveres, samtykke til oppføring i et register m.m.
    Samtykkeforespørsler er beskrevet her: Samtykkeforespørsel

  3. Generisk oppgave (ekstern) - Når du ønsker at innbygger skal utføre en konkret, separat handling (registrere, gjøre, lagre noe) i et eksternt system utenfor Helsenorge.
    Generisk oppgave er beskrevet her: Generisk oppgave - utføres i system utenfor Helsenorge

  4. Verktøystartoppgave - Når du ønsker at innbygger skal ta i bruk et frittstående selvstendig helseverktøy som kan brukes over tid. Verktøyene har sin egen identitet og merkevare og kan bli startet opp og brukt uavhengig av Helsenorge, men kan også ha integrert funksjonalitet med Helsenorge. De er spesialiserte digitale løsninger som er laget med konkrete helserelaterte formål for spesifikke målgrupper, utfordringer, tilstander, diagnoser og behandlingsløp. De fungerer som et digitalt supplement til tradisjonell behandling og de nasjonale tjenestene innbyggere kan få via Helsenorge.
    Verktøystartoppgave er beskrevet her: Verktøystartoppgave

  5. Informasjonsoppgave - Når du ønsker å gi innbygger tilgang til et rikt sett med helserelatert informasjon som er relevant i den situasjonen de befinner seg i, slik at de kan orientere seg, lese og få innsikt som gjør dem i stand til å ta gode valg, være forberedt og mestre egen helsesituasjon.
    Informasjonsoppgave er beskrevet her: Informasjonsoppgave

  6. Bestille time i Spesialisthelsetjenesten (Antatt H1 - 2025) - Når du ønsker å gi innbygger mulighet til velge og booke sin egen time selv, f.eks basert på en henvisning.

 

Kort oppsummert

For noen typer oppgaver utføres hele, eller deler, av oppgaven i en arbeidsflyt på Helsenorge. Dette gjelder blant annet skjemaoppgaver og samtykkeforespørsler. Det finnes også muligheter for at en oppgave i sin helhet utføres i et annet system (utenfor Helsenorge).

Gjennom samarbeid med helseaktører identifiserer vi behov for nye oppgavetyper og funksjonalitet vi ikke har støtte for allerede, og utvikler disse kontinuerlig, i takt med sektorens behov.

Hvordan innbygger varsles ved mottak av en oppgave

Innbygger mottar varsel på SMS/e-post om ny oppgave på Helsenorge i henhold til innbyggers varselprofil.

Om varsel og sensitiv avsender

Markering av sensitiv avsender kan være med, og skal være med, dersom avsenders navn/identitet anses som personsensitiv.  Denne markeringen gjøres av avsender av oppgaven som metadata på oppgaven (Task). Merk! Dersom ikke satt, vil avsenders navn ikke anses som sensitivt, og dermed inkluderes i varselmeldinger til innbygger på SMS/e-post. Denne må derfor alltid settes dersom avsenders navn ikke skal inkluderes i varselmeldinger til innbygger.

Hvordan innbygger påminnes om ikke utførte oppgaver

Det er forskjellige forretningsregler på Helsenorge avhengig av om oppgaven er direkte knyttet til ytelse av helsehjelp eller ikke. Avsender av oppgaven markerer dette i Task.intent som følger:

  • Task.intent = plan: Oppgaven inngår direkte i ytelse av helsehjelp

  • Task.intent = proposal: Oppgaven ønskes utført, men inngår ikke i direkte ytelse av helsehjelp

Felles forretningsregler:

  • Det sendes ikke ut påminnelser hvis gyldigheten til oppgaven har løpt ut, oppgaven er fullført eller hvis oppgaven er slettet

  • Dersom oppgaven opprettes etter en påminnelse skulle vært sendt så sendes påminnelsen påfølgende dag

  • Dersom frist på oppgaven endres så genereres påminnelser på nytt som om oppgaven var ny ved tidspunktet for endringen

  • Det sendes aldri ut mer enn én påminnelse om samme oppgave på samme dag

Påminnelse når oppgaven inngår direkte i ytelse av helsejelp (Task.intent=plan)

  • Innbygger kan ikke slå av påminnelser for slike oppgaver

  • Innbygger får påminnelser om oppgaver som er mottatt, men som ikke enda er utført

    • 5 dager før frist, men kun hvis mer enn 10 dager fra mottak til frist

    • 1 dag før frist  

    • samme dag som frist 

    • dagen etter frist, men kun hvis man fortsatt er innenfor “Deadline” (hvis satt) 

Påminnelse når oppgaven ikke inngår direkte i ytelse av helsehjelp (Task.intent=proposal)

  • Innbygger har mulighet til å skru av og på påminnelsesfunksjonen for slike oppgaver (pr. oppgave)

  • Innbygger får påminnelser om oppgaver som er mottatt, men som ikke er utført

    • 5 dager før frist, men kun hvis mer enn 10 dager fra mottak til frist

    • 1 dag før frist