Oppgaver til innbygger

Innledning

Helsenorge har en generell løsning der aktører kan formidle oppgaver til innbygger. Dette kan være oppgaver innbygger oppfordres til å gjøre eller oppgaver som er en del av et behandlingsløp. Alle oppgaver er modellert som ressursen FHIR Task - Oppgave . Slike oppgaver kan sendes til innbygger både gjennom API-funksjon (REST FHIR API) eller som en melding (AMQP). Uavhengig av type oppgave og videre arbeidsflyt knyttet til denne, så er følgende funksjonalitet felles:

  • Innbygger vil varsles om at det er kommet ny oppgave på Helsenorge

  • Etter pålogging vil innbygger se at det er kommet en ny oppgave, og kunne gå direkte til denne oppgaven og forstå oppgavens innhold og hvem som har gitt oppgaven

  • Alle oppgaver har en frist for utførelse, og innbygger vil se denne

  • Dersom innbygger ikke utfører oppgaven vil innbygger minnes på oppgaven når fristen nærmer seg. (Avhengig av type oppgave, vil innbygger kunne slå av slike påminnelser)

Type oppgaver som (så langt) støttes på Helsenorge

Det er så langt definert 3 type oppgaver som i dag kan formidles til innbygger:

  1. Skjemaoppgave - Dette er en oppgave der innbygger skal fylle ut digitale skjema og der utfylt skjema skal formidles tilbake til Helseforetaket. Innbygger får alltid kopi tilgjengelig på Helsenorge av det de har fylt ut.
    Skjemaløsningen på Helsenorge (inklusiv skjemaoppgaver) er beskrevet her: Digitale Skjema

  2. Samtykkeforespørsel - Dette er en oppgave der innbygger bes ta stilling til om hen ønsker å gi sitt samtykke. Dette kan være samtykke til å delta i et forskningsprosjekt, samtykke til utprøvende behandling, samtykke til at helseopplysninger utleveres til helsepersonell m.m. Oppgaven utføres i sin helhet på Helsenorge.
    Samtykkeforespørsler er beskrevet her: Samtykkeforespørsel

  3. Ekstern generisk oppgave - Dette er en oppgave som utføres i et eksternt system. Innbygger får oppgaven på Helsenorge, varsles og får eventuelt påminnelser om oppgaven, men for selve gjennomføringen blir de tatt ut i et eksternt system. Innbygger får ingen kopi av det som skjer/gjøres i det eksterne systemet. Kun status på oppgaven endrer seg på Helsenorge.
    Se detaljer her: Generisk oppgave - utføres i system utenfor Helsenorge

    1. Innbygger kan gå fra Helsenorge og over til det eksterne systemet der oppgaven skal utføres uten ny innlogging.

    2. Det eksterne systemet skal rapportere tilbake til Helsenorge når oppgaven er utført.

  4. Bestille time i Spesialisthelsetjenesten (kommer H2 - 2024) - Dette er en oppgave som sendes til innbygger når det er innvilget rett til helsehjelp. Innbygger kan da i en begrenset periode selv velge en time som passer. Dersom innbygger ikke velger time selv (utfører oppgaven), tildeles en time til innbygger fra sykehuset.

  5. Verktøystartoppgave - Dette er en oppgave der innbygger bes om å ta i bruk et verktøy forskrevet av en helseaktør. Innbygger må ta et aktivt valg om å starte å bruke verktøyet, og ved å ta det i bruk legges verktøyet automatisk til i Mine verktøy, slik at det er lett å finne det igjen. Oppgaven benyttes feks som del av et behandlingsløp. Påminnelser sendes frem til fristen, men innbygger kan fortsatt ta verktøyet i bruk en viss periode etter fristen, som angitt av helseaktør. Dersom innbygger velger å ikke ta i bruk verktøyet og det er et verktøy som krever forskrivning informeres innbygger om dette. Hvis verktøyet ikke krever forskrivning kan innbygger når som helst finne det og legge det til i Mine verktøy. Se detaljer her: Verktøystartoppgave (kommer Q4-2024)

Hvordan innbygger varsles ved mottak av en oppgave

Innbygger mottar varsel på SMS/ e-post i henhold til innbyggers varselprofil, ved mottak av ny oppgave på Helsenorge:

Om varsel og sensitiv avsender

Markering av sensitiv avsender kan være med, og skal være med, dersom avsenders navn/identitet anses som personsensitiv.  Denne markeringen gjøres av avsender av oppgaven som metadata på oppgaven (Task). Merk! Dersom ikke satt, vil avsenders navn ikke anses som sensitivt, og dermed inkluderes i varselmeldinger til innbygger på SMS/ e-post. Denne må derfor alltid settes dersom avsenders navn ikke skal inkluderes i varselmeldinger til innbygger.

Hvordan innbygger påminnes om ikke utførte oppgaver

Det er forskjellige forretningsregler på Helsenorge avhengig av om oppgaven er direkte knyttet til ytelse av helsehjelp eller ikke. Avsender av oppgaven markerer dette i Task.intent som følger:

  • Task.intent = plan: Oppgaven inngår direkte i ytelse av helsehjelp

  • Task.intent = proposal: Oppgaven ønskes utført, men inngår ikke i direkte ytelse av helsehjelp

Felles forretningsregler:

  • Det sendes ikke ut påminnelser hvis gyldigheten til oppgaven har løpt ut, oppgaven er fullført eller hvis oppgaven er slettet

  • Dersom oppgaven opprettes etter en påminnelse skulle vært sendt så sendes påminnelsen påfølgende dag

  • Dersom frist på oppgaven endres så genereres påminnelser på nytt som om oppgaven var ny ved tidspunktet for endringen

  • Det sendes aldri ut mer enn én påminnelse om samme oppgave på samme dag

Påminnelse når oppgaven inngår direkte i ytelse av helsejelp (Task.intent=plan)

  • Innbygger kan ikke slå av påminnelser for slike oppgaver

  • Innbygger får påminnelser om oppgaver som er mottatt, men som ikke enda er utført

    • 5 dager før frist, men kun hvis mer enn 10 dager fra mottak til frist

    • 1 dag før frist  

    • samme dag som frist 

    • dagen etter frist, men kun hvis man fortsatt er innenfor “Deadline” (hvis satt) 

Påminnelse når oppgaven ikke inngår direkte i ytelse av helsehjelp (Task.intent=proposal)

  • Innbygger har mulighet til å skru av og på påminnelsesfunksjonen for slike oppgaver (pr. oppgave)

  • Innbygger får påminnelser om oppgaver som er mottatt, men som ikke er utført

    • 5 dager før frist, men kun hvis mer enn 10 dager fra mottak til frist

    • 1 dag før frist